11.1.08

Puutarhaunelmia

Vaikuttaa uskomattomalta, että tällaisena räntäsateisena tammikuun iltana alkaa kiinnostaa ensi kesän puutarhan viljelysuunnittelu .

Jotakin hyödyllistä pihamaan tulee tuottaa nurmikoiden lisäksi. Musta- ja punaherukkaa kasvaa riittävästi. Vanhoille marjapensaille tehtiin sadonkorjuun jälkeinen voimakas, hoitoleikkaus joten tuleva kesä saattaa olla sadon suhteen välivuosi.

Muutama kohopenkki tuotti kohtuullisen sadon, sillä sateisena kesänä se olikin mitä mainioin tapa viljellä keittiövihanneksia. Ensi kesänä voisi lisätä perennoja ja perustaa reilun kesäkukkien ruukku- ja laatikkoviljelmän. Pohjattomat saavit ovat sopivia ja toisena vaihtoehtona ajattelen tehdä puisista pihalaatoista koottuja laatikoita, jonka voi vuorata sisältä esimerkiksi mustalla muovilla. Rikkakasvien nousun pohjattomaan kehikkoon estää hyvin paksu kerros vanhoja aikakauslehtiä. Tällaista lehtikatetta olen käyttänyt myös marjapensaiden juurella. Uutta kerrosta voi lisätä, kun entiset maatuvat. Paperi pysyy paikoillaan, kun niiden päälle laittaa joitakin puu- tai kivipainoja. Märkä lehti liimautuu aika nopeasti maahan, eikä tuuli sitä riepottele.

Eräs ensi kesän projekteista on soveltaa tiensä päähän tullut WC pönttö kesäkukkien kasvatukseen, kun en malttanut rahdata sitä kaatopaikalle.

Keväällä lisätään myös vattua jota varten varattu alue oli kesantona koko viime kesän, ja sen kestorikkakasvit hävitettiin Roudupilla. Perunaa ei meillä viljellä, sillä ne voi ostaa edullisesti.
Kohta pitää aloitta siementen hankinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti