23.1.08

Energia on kuuma asia

Nyt on sitten saatu sopimus aikaan talkoista jolla päästöjä vähennetään. Nämä energiatalkoot ovat sellaiset. ettei pelkkä osallistuminen riitä vaan jokaisen on avattava myös lompakkoaan. Energian hinnan noustessa se nostaa myös monia muita kustannuksia jotka päätyvät hintoihin. Olemme hyvin riippuvaisia energiasta, jota tarvitaan lämmitykseen, mutta myös pakastamiseen ym. viilentämiseen. Liikenne ei myöskään selviä ilman energiaa, sillä ei kaikki kulje lihasvoimalla, joka sekin tarvitsee energiaa. Maatalouden elintarviketuotanto kuluttaa paljon energiaa, lannoitteiden rehujen ja konevoiman tarpeisiin.

Kustannuksia kannattaa aina tarkkailla, sillä kyllä niihin voi vaikuttaa säästämällä, mutta se ei varmaan ole näissä talkoissa riittävän paljon. Tosin huonot ajat ovat siitä hyväksi, että ne herättävät uusia innovaatioita, sillä ihminen on sittenkin aika kekseliäs.

Pienestä taantumasta saattaa olla hyötyä muutenkin, sillä ehkä ihmiset ajattelevat enemmän, miten riskialtaista talouden pyörittäminen on. Mikään työpaikka ei ole varma, sen ovat mm. paperimiehet saaneet karvaasti kokea, monilla eri tehtailla, eikä energiapoliittinen tilanne varmaankaan pienennä riskejä.

Saattaa olla että lievä taantuma vilkastuttaa ainakin rakentamista ja hillitsee kustannusten nousua. Saattaapa olla Helsinkikin saa musiikkitalonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti