5.2.08

Säästölinjalle

Kaikin keinon pitäisi nyt säästää energiaa ja käyttää mieluummin savuttomia vaihtoehtoja. Sähköhän sellainen on, mutta kun se on jo niin tuhottoman kallista, ja ennusteet lupaavat sen kallistuvan entisestäänkin. Joku entisistä presidenteistämme sanoi — Jotain tarttis tehdä. Nyt ollaan siinä pisteessä, jossa neuvoja kaivattaisiin. Ei se paljoa sähkölaskussa tunnu, jos ostan kalliit energiasäästölamput jokaiseen kantaan. Surin osa niitä jo onkin energia ystävällisiä, ja loput vaihtuvat sitä mukaa, kun entiset hehkulamput poksahtavat. Telkkarista ja muusta viihde-elektroniikasta myös lepovirta on poikki kun laitteita ei käytetä. Tietokoneessa on virta vain kun konetta käytetään. Huushollin lämpötila on laskettu jo kipurajalle, jos vielä alemmaksi, menisin, niin siitä kärsii perhesopu.

Tuosta YLE:n digiboksi sekoilusta voisi valtiovalta ottaa opiksi vaikka säätämällä lain, että jokaisessa sähkö- tai öljylämmitystalossa tulisi olla joko poistoilmasta energiaa taiteenottava poistoilmalämpöpumppu tai sitten sellainen ulkoseinään asennettava. Määräpäivä vain, johon mennessä sellainen pitää olla ja pulinat pois.

Ainakin lukemieni mainosten mukaan tuollaiset härvelit toimivat hyvällä hyötysuhteella. Koneen käyttämää yhtä kilowattia kohden se tuottaa lämpöä yli 2 hyötysuhteella. Nopeasti tuollainen hankkisi hintansa, jos se vaikka kestäisi noin 10 vuotta. Olisi se paljon parempi sijoitus, kuin joku epävarma pörssiosake.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti