16.12.07

Uusia tuulia

Ilmastonmuutos ja bioenergia ovat päivän puheenaihe. Ne olivat esillä jo ensimmäisen energiakriisin aikaan, muistanenko oikein sen olleen vuonna 1972? Silloin mainostettiin auto mm. kysymällä: —Millä aiot ajaa, kun bensa maksaa yli 5 mk/litra. Nykyisin ajetaan surutta, joskin lienee autoissa tapahtunut energiaystävällistä kehitystä. Hiilidioksidi päästöjä alennetaan vuoteen 2020 mennessä 20 prosentilla, joten jotakin on tapahduttava teknologiassa.
Onko autojen biopolttoaine sitten se oikea ratkaisu, jos ”tankillinen bioetanolia vie vuoden ruuan yhdeltä ihmiseltä” Jos ajaa 50 000 km vuodessa niin yksi auto aiheuttaa suuren lauman nälkää näkeviä. Kuluttajana meistä jokaisen pitää vaatia kunnon tekniikkaa, joka toimii ja on ympäristöystävällistä. Olen omassa huushollissa vaihtanut sähkölamput energiatehokkaampiin sitä mukaa kun vanhat hehkulamput sammuvat. Ne ovat nykyisellään vielä aika kalliita. Tosin on niitä halpojakin, mutta oma kokemukseni on että ne eivät toimi sitä 8000 tuntia mikä saattaa olla pakkausmerkintänä. Kalliimmat ovat pitkäikäisiä, sen olen huomannut.
Toivottavasti Amerikka saa ilmastoystävällisemmän uuden presidentin seuraavissa vaaleissa, sillä se voi merkitä sitä, että tekninen kehitys saa alleen uusia tuulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti