9.11.07

Vanhempien vastuu

Euromarketin kassajono oli perjantai-iltana pitkä. Satuin jonon päähän, kun edessäni vuoroaan odotti yläasteikää lähestymässä oleva ryhmä kaksi tyttöä ja poika. He katselivat iltapäivälehtien lööppejä keskustellen Jokelan koulun tapahtumista. Poika kertoi innolla, miten sillä oli ammuttu käytävillä ja luokkien ovista, miten oppilailla oli ollut jännät paikat. Tytöt olivat vilkkaasti mukana keskustelussa, eivätkä he vaikuttaneet ollenkaan surullisilta. Tuntui, kuin nuorimies olisi kertonut jonkun jännittävän elokuvan tai TV- sarjan tapahtumista.

Onko meillä jotakin todella pielessä tässä yhteiskunnassa? Ovatko Suomalaiset amerikkalaisiakin amerikkalaisempia? Tarjolla olevat TV ohjelmat, elokuvat ja tietokonepelit ovat maustettu väkivallalla ja seksillä. Nuorten katselutottumuksia, tai internetin käyttöä ei juurikaan valvota. Olen kuullut usein, miten vanhemmat kertovat nuorten olevan ruudun ääressä yömyöhään, jopa aamuun saakka. Kysyn vain, mikä on vanhempien vastuu siitä, että nuoret saavat toimia kokonaan oman harkintansa mukaan.

Vanhemmilla ja koululla on iso vastuu, sillä puusta varisevat lehdet putoavat aina sen juurelle. Ellei tietokonepelien ja raakojen filmien katsomisessa ole mitään rajoitteita, niitä varmaan katsotaan, eikä mikään voi estää sitä, että nuoreen mieleen syöpyy niistä vaikutteita.

Uskon, että on tärkeä asia lasten ja nuorten tulevaisuuden kannalta saada heidät vakuuttuneeksi siitä, että vanhempien ohjauksesta on heille hyötyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti