12.3.24

Osittainen paluu filmiin:

Analogisen valokuvauksen lumous kutsui minua, kun tartuin Ilford HP5 Plus -filmiin ja latasin sen Nikon F501 kameraan. Viimeisimmästä filmikuvauskokemuksesta onkin kulunut jo yli 20 vuotta, joten jännitys oli käsin kosketeltavaa. Muistot pimeähuoneen tunnelmasta ja kemikaalien tuoksusta heräsivät eloon.

Filmin kehitys: Adonal 1+50 ja Ilfordin kiinnite

Filmin kehitys Adonal 1+50 -liuoksella oli jännittävä kokeilu. 11 minuutin kehitysaika tuntui pitkältä, mutta se on tarpeen optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi. Etikkaliuos toimii tehokkaana keskeytteenä ja Ilfordin kiinnite varmistaa negatiivien säilymisen.

Valotusaika ja valotuksen mittaus

Käytin ja olin riippuvainen kamerani valotusmittarista. Toivoin, että valotukset osuisi kohdalleen, mutta niin ei tapahtunut, sillä kaikki kuvat ovat pahasti alivalotettuja, jokin oli pielessä. Kehitys lämpötila ja -aika olivat mielestäni oikein. Seuraavan filmin kuvaan toisella kameralla (Nikon F801). Onneksi olen säilyttänyt vanhat filmikamerat.  


Moka ja sen seuraukset

Filmin katkaiseminen vahingossa väärästä paikasta jätti viimeiset kuvat kehittämättä. Tämä oli harmittava virhe, mutta opetti samalla tarkkaavaisuuteen tulevissa projekteissa. Harkitsen nyt 30,5 metrin filmirullan ostamista, sillä siitä on helppo tehdä sopivia filmipätkiä erilaisten projekteja varten. Normaali 36 ruudun pituus on moniin tarkoituksiin ihan liian paljon.


Skannaus ja tulosten tarkastelu

Skannaus paljasti jännittäviä yksityiskohtia ja herätti talviset kuvat eloon. Negatiivit olivat pahasti, alivalotettuja eikä skannaus tuonut esiin aiheiden kontrastia.

Oppimiskokemus ja tulevaisuuden suunnitelmat

Tämä paluu filmille oli antoisa oppimiskokemus. Se tuo esiin analogisen valokuvauksen ainutlaatuisen luonteen ja herättää uutta intohimoa mv-kuvamuotoa kohtaan. Tulevaisuudessa aion sukeltaa syvemmälle filmikuvaukseen ja kokeilla erilaisia filmejä, kehitysmenetelmiä ja kuvaustekniikoita. Tämä ei nyt vain onnistunut, mutta en luovuta vaan pyrin oppimaan ja löytämään missä meni pieleen.

Analogisen valokuvauksen viehätys

Analogisen valokuvauksen hitaus ja harkittu lähestymistapa tuovat kuvaus prosessiin ainutlaatuisen ulottuvuuden. Jokainen otos on harkittu ja filmin rajoitteet pakottavat kuvaajan keskittymään olennaiseen. Kemiallinen taika filmin kehityksessä saa oman kädenjäljen näkymään lopputuloksessa ja tekee analogisesta valokuvauksesta kiehtovan ja palkitsevan harrastuksen.

Tulevaisuuden visioita

Tämän huonon ensi kokemuksen inspiroimana aion jatkaa filmikuvauksen harrastusta. Haluan oppia lisää kehitysmenetelmistä, kokeilla erilaisia filmejä ja löytää oman tyylini analogisessa valokuvauksessa. Tulevaisuudessa toivon voivani jakaa kuvia ja kokemuksia muiden analogisen valokuvauksen ystävien kanssa, mutta näistä kuvista ei siihen ole.

Yhteenveto

Paluu filmille, tämän filmin kohdalla se epäonnistui, mutta antoi kipinän vanhasta kuvaus menetelmästä. Analogisen valokuvauksen ainutlaatuinen luonne ja sen hitaampi tempo kiehtoo ja herättää uutta intohimoa tätä taidemuotoa kohtaan. Tulevaisuudessa aion sukeltaa syvemmälle filmikuvauksen maailmaan ja oppia lisää sen tarjoamista mahdollisuuksista. Tilasin 30 metrin rullan Fomapan ISO 200 filmiä josta lataan pääasiassa noin 18 - 20 ruudun pätkiä. Huono asia on kun F60 kamerassa ei ole manuaalista ISO asetusta, mutta varmaan saan filmin mukana muutamia dx-tarroja tai kasetteja joissa on ISO 200 koodi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti