5.3.09

Kehrääjä

Kehrääjä-Äiti
Ja äiti istuvi, kehräjää,
Ja kyynel silmähän vierähtää.

"Pois aurinkoiseni läksi, pois,
Oi, jos pian taas hänet nähdä vois!"

Paavo Cajander

....


VALOKUVATORSTAI:n Haaste 122 (Piposta vedetty) Olen ostanut tämän kehrääjän vuonna 1970 Laitilasta. En muista varmuudella vanhan miehen nimeä, joka teki tällaisia kehrääjä mummo veistoksia. Tämä on kuitenkin jo 39 vuotta ollut minulla. Nyt löysin sen ja pitihän tämä ikuistaa valokuvaan. Ajatus tuli, kuin hatusta tai tässä tapauksessa piposta vedettynä. Kuitupellavan viljely ja rukilla kehrääminen ovat jo taakse jäänyttä elämää. Tuskin monikaan enää nykypäivänä omistaa oikeaa rukkia tai osaisi sellaisella kehrätä. Minulla on vintillä varastossa oikeakin perintörukki, joka on jo paljon kuvassa olevaa pienoismallia iäkkäämpi.

14 kommenttia:

 1. Hyvin vedetty. Kaunis tuo kehrääjä, historiaa henkivä. Meillä on mökillä vanha rukki, taitaapa olla ihan ehta vielä kaiken lisäksi. En tosin osaa sillä mitään tehdä. ;)

  VastaaPoista
 2. Tosi kaunis rukki, hyvä veto haasteeseen !

  VastaaPoista
 3. Näin nukkekeräilijänä sanoisin, että aikas hauska löytö !!!!

  VastaaPoista
 4. Tämähän oli kuin muiston vetäminen piposta

  VastaaPoista
 5. Et ole kiertänyt käsityöblogeja, nykyajan naiset ovat taas alkaneet kehräämään, kun kaupasta ei saa mieluisia lankoja:) Mutta ihan hyvästi vetäisty. saattaisihan siinä tulla vaikka pipolangat!

  VastaaPoista
 6. Voi miten hienoa olisi omistaa vanha rukki. Lapsena niitä vielä näki useassakin paikassa, mutta enää missään harvoin. Hauskan haasteidean keksit. :)

  VastaaPoista
 7. Hieno veistos! Juuri viime viikonloppuna katselin ja hypistelin itsekehrättyjä lankoja Kädentaitomessuilla. Monet nuoret ovat innostuneet taas kehräyksestä, minuakin kiinnostaisi opetella vaikka en ihan nuorityttönen enää olekaan.

  VastaaPoista
 8. Hyvin vetäisit!
  Rukki minulla on, mutta kehrätä en osaa.

  VastaaPoista
 9. Katoavaa kansanperinnettä tämäkin. Harmittaa, kun äidin rukki on ajan kuluessa ja muutoissa hävinnyt.

  VastaaPoista
 10. Enpä taitaisi tuota hommaa osata!

  VastaaPoista
 11. Hieno kehrääjä. Oli mukavaa, että vetäisit sen piposta, tänne näytille. Tosin rukillahan saa tehtyä pipomateriaalikin, joten läheltä liippaa. :)

  VastaaPoista
 12. Hieno rukki. Olisipa kiva kun osaisi kehrätä itse lankansa.

  VastaaPoista