2.3.10

Tekniikkaa seitsemänkymmenluvulta

Seitsemänkymmen- luvulla perustimme perheen vaimoni kanssa ja sillä vuosikymmenellä ovat myös lapsemme syntyneet. Siltä ajalta on paljon valokuvia, mutta niiden värit ovat jo pahasti haalistuneet. Suurimmaksi osaksi kuvasin silloin dioja, jotka ovat säilyneet paperikuvia paremmin. Monia häälahjoja on jäljellä, mutta merkittävin laite joka on vieläkin päivittäisessä käytössä, on Salora Orthoperspecta radio. Se nyt on vain sellaisessa hyllyssä, josta en viitsi kuvaa julkaista. Vuonna 1972 ostin ensimmäisen taskulaskimen, joka maksoi silloin noin 720 mk. Se on tallella ja sen kuvasin muistona tuolta vuosikymmeneltä. Laskimessa on akku, joka ei enää tietenkään ota virtaa vastaan, mutta siihen on myös paristokotelo, joten laskin on toimintakuntoinen. Ostin sen silloin itse, mutta sen pääasiallinen käyttö oli silloisessa työssäni. Monet kaupat olisivat jääneet tekemättä ilman tuota ikimuistoista ja silloin ihmeellistä laitetta. Tärkeä laite oli myös Facit Privat matkakirjoituskone, joka sekin on edelleen tallella, mutta ei taida olla enää nauhassa väriä.

12 kommenttia:

 1. Mahtavaa, että olet säästänyt vanhoja laitteita. Tuolloin kaikki laitteet kestivät nykyisiin verrattuna lähes ihmisiän. Nykyään, kun jonkin tuotteen tuo kaupasta, se on jo heti "vanha".

  VastaaPoista
 2. Ihanaa kökkötekniikkaa... värejä myöten. Tuleepa mieleen ensimmäinen "kannettavani", IBM:n malli, joka painoi saman verran kuin ompelukone ja oli suunnilleen saman kokoinenkin. Oranssit kirjaimet mustalla näytöllä, unix, ei Widowsista vielä untakaan nähty...

  VastaaPoista
 3. No voi pahus... Minun piti kommentoida, että ihastuttavaa kökkötekniikkaa, joka tuo mieleen ensimmäisen kannettavani, IBM:n mallin joka painoi yhtä paljon kuin sähköompelukone ja oli suunnilleen saman kokoinenkin. Siitä vain ei ole kuvaa.

  VastaaPoista
 4. Onpas hyvin säilynyt...laskeeko eurotkin...

  VastaaPoista
 5. Laskee ainakin taaloja, euroja ja ehkä rupliakin.

  VastaaPoista
 6. Tuo on varmasti ollut aikanaan kova sana, kun ei tänäänkään näytä tuon hullummalle. ;)

  VastaaPoista
 7. Vahvoja vehkeitä, isiltä pojille kestäviä:)

  VastaaPoista
 8. Kelpo kapine, eikä niin mahottomia vuosikymmenten aikana muuttunut. Jotkut on vaan niin hyviä.

  VastaaPoista
 9. Laskimet ovat käyttötavaraa edelleenkin.
  Minulla oli aikoinaan myös tuo samainen Salora, erinomainen laite, mutta aika ajoi senkin ohi.

  VastaaPoista
 10. Minullakin oli ja on matkakirjoituskone. Se on hieno muisto kuten sinun laskimesikin.
  Minulla tämä haaste lipsahti vähän pitkäksi, mutta ei mittaa eikä määrää annettu :-)

  VastaaPoista
 11. Se on kyllä tosi juttu, että ennen tavarat tehtiin paremmin, ne kestikin vaikka kuinka kauan, nyt ei kestä kuin hetken ja taas menee rikki.

  VastaaPoista