29.4.09

Luonnossa on jännitettä

Kevät tuo lehdet puihin ja pensaisiin. Joissakin pensaissa on vielä viimesyksyisiä pakkasten ruskeaksi värjäämiä lehtiä kiinni. Niiden kohtalo on varista pois viimeistään toukokuun tuulien aikana. Vanhojen on annettava tilaa kevään uusille vihreille lehdille. Olisi hyvin outoa jos lehdet eivät putoaisi. Kuusi ja mänty vaihtavat nekin neulasiaan, tosin lähes huomaamatta.

Luonnossa on ihmeellinen ja hyvin toimiva järjestelmä, siinä miten vanha kuolee pois jatkaen elämää ikuisessa kierokulussa. Siihen tarvitaan suuri joukko isoja ja pieniä eläimiä, bakteereja ja mikrobeja, ties vaikka mitä. Siinä se vain toimii mullaksi kompostoituminen kaikkialla.

Ekojärjestelmän suurena haittana saattaa olla ihmislajin määrän kasvu ja siitä aiheutuva kasvava ravinnon- ja energiantarve ja puhtaiden vesien saastuminen. Ihminen pyrkii käyttämään viisaudessaan luontoa hyväkseen mahdollisimman tehokkaasti. Luonnolla saattaa olla sittenkin sanansa sanottavana, sillä jää vain nähtäväksi miten kauan kestää, ennen kuin syntyy niin vahva pandemia, joka hidastaa ihmiskunnan määrällistä kasvua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti