10.8.07

Harakan kesä

Keväällä harakat aloittivat pesänrakentamisen nuoreen sembramäntyyn. Ne olivat asuneet samassa pihassa, jo monia vuosia, mutta niiden koti vanhan salavan latvassa oli ränsistynyt, jo niin pahasti että korjaaminen ei tullut enää kysymykseen.

Harakat tiesivät saavansa rakennusluvan uuteen kotiin, koska ne olivat tontin omistajan kanssa vanhoja tuttuja. Mitään estettä rakentamiselle ei asetettu, päinvastoin sopivaa materiaalia tarjottiin niiden käyttöön. Nopeasti kaksi ahkeraa harakkaa saikin uuden kodin asumiskuntoon.

Pitkään oli niin hiljaista, että tutui kuin niiden pesä olisi kokonaan autio. Munintavaiheessa ne pitivät yllä matalaa profiilia, sillä pihassa asuu myös kaksi oravayhdyskuntaa. Oravat ovat uhka myös harakoille, sellaisia pesärosvoja ne ovat.

Aikanaan poikaset kuoriutuivat ja lentoliikenne pesälle kävi hyvin vilkkaana. Kasvavat poikaset tarvitsivat paljon ruokaa. Montako poikasta pesästä kehittyy, oli kaikille arvoitus, kunnes yhtenä aamuna maassa oli kaksi lentokyvytöntä, avutonta harakanpoikaa. Vanhemmat vartioivat niitä herkeämättä, sillä vaaroja on paljon. Kissat kulkevat piha-alueella öiseen aikaan ja vieressä kulkee vilkas tie. Jonakin päivänä poikasia ei näkynyt. Toisinaan ne taas tulivat, kuin apua pyytämään. Otimme poikasia välillä kiinni ja tarjosimme niille matoja syötäväksi ja vettä juotavaksi. Kauan ne pysyvät pihassa pesäpuunsa lähistöllä, mutta viimein vanhemmat kuljettavat ne rantakoivikkoon. Siltä ne tulevat vieläkin pihaan tervehtimään.

Nyt elokuussa nuoret harakat ovat täysin kehittyneitä, edelleenkin ne ovat meidän kanssamme ainakin puolituttuja.

Luonnon eläimiä seuratessa, voi ihminenkin oppia sosiaalisuutta ja sympatiaa viisasta harakkaa kohtaan. kauoriutuivat ja liikenne pesälle kävi hyvin vilkkaana. a. kokonaan autio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti